Sevgili Selda'nın sorusu üzerine Markafoni'den sipariş ettiğim Hecha Midi Pan döküm tavadan bahsetmek istedim. Tava elime dün geçti, denemek için de sabırsızlandım doğrusu. Çünkü okuduğum tüm yorumlarda mükemmel etler için döküm tava kullanılmalı yazıyordu. Sadece beni endişelendiren kullanmadan önce biraz prosedürü olmasıydı. bu sitede bahsi geçen "seasoning" işlemi benim biraz gözümü korkuttu. Bu işlemde yapılması gerekenler şöyle, ilk başta tavayı deterjanlı sıcak suyla yıkıyorsunuz ardından sızma zeytinyağ haricindeki bir yağ ile içini ve dışını yağlıyorsunuz. Tavayı önceden 205 derecede ısıtılmış fırına tepe taklak ederek koyuyorsunuz. Tavayı bu şekilde yaklaşık 2 saat pişiyorsunuz. Fırını söndürdükten sonra içinde soğumasını bekliyorsunuz, tava sıcakken kesinle soğuk su ya da soğuk bir yüzeyle temas ettirmemek gerekiyor. Bu "seasoning" işlem demir yüzeydeki pürüzleri doldurarak doğal, yapışmaz bir yüzey oluşturuyormuş. Ama açıkçası ben dün kullanmak için çok sabırsızlandım ve biran önce de kullanmak istediğim için hecha'nın talimatında yazdığı gibi nemli bir bezle silip yüksek ısıda 10 dk. ısıttım ve etleri pişirdim. Sonra etleri fırında ısıttığım borcama alıp üzerine salçalı, sarmısaklı sos yaptım. Lezzeti de oldukça güzel oldu. Tavayı soğuduktan sonra deterjan kullanmadan sıcak suyla ve süngerle yıkadım, kuruması için tekrar ocağın üzerinde 10 dk. kadar ısıttım ve içini de yağladım hatta eşim aaa bu böcek yapar ne biçim şey dese de sanırım kural bu, bakalım böcekler basarsa ben yine bilgilendiririm.
Limonlu Çörek
3 yıl önce
13 yorum:
İlahi Meraklı Yengeç, böceklenme olursa bize alıştırarak söyle lütfen:))
Merak etme Kutu'cum hergün birini söylerim :)
Bocek mocek olmuyor, olsa yillardir insanlar kullanamazlardi bu sekilde. Paslanmamasi icin yaglanmasi lazim. Ama keske Le Creuset tercih etseymissiniz. Ben tencerelerinden cok memnunum. Gerci bu belle artik ben kaldirip kopartamayacagim ama kisik ateste icinde pisen etin tadina doyum olmuyor!
aslında o markanın ürünlerine de baktım ama ilk kez döküm tava kullanacağım için pahalı geldiler bu konuda biraz daha uzmanlaşırsam elbette tercih ederim. Benim etle çok aram olmasa da ne yapıyorsam kocam için :)
sanirim aldiginiz tava emaye kapli. siyah olmasi sizi yaniltmasin. bahsettiginiz emayesiz dokum tavalari satmak yasak diye biliyorum.
açıkçası değil diye iddia etsem de bilemem tabi olabilir ama emaye kaplı değilmiş gibi görünüyor. Neden yasak ayrıca onu da anlayamadım. Türkiye de mi yasak.
Eger siyahsa ve demir oldugunu dusunuyorsaniz bence de demirdir :) Aldiginiz yer ile kontrol etmenizde fayda var ama Amerika'da demir dokum tavalarin satildigini biliyorum. Yogurtland'de de bir tarifte okumustum, hatta Fethiye'de kaldirirken yaglandigindan bahsetmisti, ilk defa oyle ogrenmistim.
http://www.chow.com/stories/10413
http://www.richsoil.com/cast-iron.jsp
Saklama icin benzer tarifleri bulmak mumkun ve cast iron da demir dokum demek olduguna gore, kaplama yok!
ben oldukça memnunum tavadan. Hatta www.tantitoni.com sitesinde döküm emaye kaplı tencelerde de indirim var bu aralar onlardan da bir tane almayı düşünüyorum gerçi evde yer kalmadı :)
değerli dostlar;
ben yağız izgül, hecha markasının sahibi ve yolunun yolcusuyum
bir kaç konuda sizleri aydınlatmak isterim
-biliyorsunuz ki ülkemiz en iyi şekilde yönetildiğinden yukarıdakiler de her işin en güzelini, en doğrusunu bilirler. yani evet paslanan ürün satmak mevzuat itibarı ile yasak
-ürünlerimiz siyah mat emaye kaplı, çok yakında renkli imalata da geçeceğiz
-emaye hem sağlık hem gözeneklilik itibarı ile döküm ile iyi geçinir, sadece evlenirken biraz nazlaşırlar, minik bir servet verip alcağınız lecreuset lerde bile bu nazlanmanın sonucu olan çatlamalarla karşılaşmanız olasıdır, bu yüzden her markada kullanma talimatlarına uymanız en iyi sonuçları verecektir,
-böcek yapmaz, hatta imha eder :)
-emaye ürün seasoning görebilir, bir mahsuru yoktur, emayenin gözenekli yapısı aynı yağ döngüsünü sağlamaya elverişlidir
-bir ömür kullancağınız mutfak arkadaşıdır, lezzeti, sağlılığı eşsizdir, biraz temizlerken kapris yapabilir.
her türlü soru ve sorunlarınız için yagiz.izgul@hecha.com adresinden bana ulaşabilrisiniz
saygılarımı sunarım
böceksiz günler dileğiyle :)
Sevgili Yağız İzgül, ülkemizin en iyi şekilde yönetildiğine ? şüphe yok tabi, ama konumuzla ne ilgisi olduğunu bilmemekle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.
Season işlemi yapacaklar için birkaç önerim olacak. Döküm mutfak ürünlerime toz emaye kaplamalı da olsalar "seasoning" işlemi uyguladım. Sonuç mükemmel. İşlem sırasında Aspir Yağı kullandım. Aspir yağını bir internet sitesinden sipariş verdim. (http://www.aspir-yagi.com). Aspir yağının yanma derecesi (smoke point) 260 derece, yani çok yüksek ve daha kaliteli bir polimer yapısı oluşturuyor. Bunu yabancı bir internet sitesinden öğrenmiştim. Aşağıda bu linkleri verdim, inceleyebilirsiniz. İşlem için 200-220 dereceye ısıtılmış bir fırına, bir bez parçası ile Aspir Yağı sürdüğüm (ince bir tabaka sürmeniz yeterli, fazlasına gerek yok. Bir de hav bırakmayan bir bez kullanın mutlaka) döküm tavamı iç kısmı aşağı bakacak şekilde 1 saat süre ile fırınladım. Square Pan tavamı ise aynı sıcaklıkta 2 saat süre ile fırınladım. Sonuç mükemmel. Pırıl pırıl parlayan ürünler, yapışmaz tava, kolay temizlik. Sağlıcakla kalın.
Kaynaklar :
http://www.aspir-yagi.com
http://sherylcanter.com/wordpress/2010/01/a-science-based-technique-for-seasoning-cast-iron/
http://www.cookingforengineers.com/article/50/Smoke-Points-of-Various-Fats
Böyle çok kullanışlı tavalar Tantitoni diye bir markada var. 2 yıl önce keşfettim. dünyanın çok ünlü markalarını da satıyorlar. çok renkli ve sıradışı ürünler. Bayanlar Bence mağazayı bir dolaşın. internet mağazası da var shop.tantiton.com.tr :)
Yorum Gönder